MATERIJALI BENČMARKING

Baner

MATERIJALI MONITORING

Baner
Događanja
POČETNA BENČMARKING RADIONICA 2017 PDF Štampa El. pošta
Događanja u najavi

Nakon uspeha benčmarking aktivnosti u regionu Dunava sprovedenih od 2014. do 2016. godine, implementiranih u okviru Dunavskog programa za vode aktivnosti na međunarodnom benčmarkingu se nastavljaju u 2017. i 2018. godini. Prateći praksu zapadnoevropskih preduzeća, benčmarking postaje ustaljena praksa preduzeća u regionu Zapadnog Balkana.

Poziv i registracioni formular: http://eutopia.teachable.com/p/ibw-2017

 
2015-01-22 - Dogovoreno inicijalno rješenje za uvođenje benčmarkinga u BiH PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

22. januara u Banja Luci je održana 1. radionica na temu “Mogućnosti uspostave modela/sistema pokazatelja poslovanja vodovodnih preduzeća i određivanja referentnih tačaka (¨benchmarking¨) u Bosni i Hercegovini“. Prema definiciji Međunarodnog udruženja voda (IWA) benchmarking podrazumijeva “alat za poboljšanje poslovanja vodovodnih/komunalnih preduzeća kroz sistematično istraživanje i usvajanje vodećih praksi”.

 

Cilj radionice bio je razmotriti odabrane i razrađene opcije uspostave benchmarking-a u BiH i dogovoriti se o najboljim opcijama za uspostavu kratkoročnog i dugoročnog modela / sistema benchmarkinga u Bosni i Hercegovini.

 

 

Opširnije...
 
POČETNA BENČMARKING RADIONICA 2016 PDF Štampa El. pošta
Događanja u najavi

 

Nakon zapaženog uspeha benčmarking aktivnosti u regionu Dunava tokom 2014. i 2015. godine, sprovedenih zahvaljujući zajedničkoj podršci vlada Austrije, Nemačke i Švajcarske, rad na međunarodnom benčmarkingu ViK preduzeća nastavlja se i tokom 2016. godine. Očekuje se da će međunarodni benčmarking postati redovna godišnja aktivnost preduzeća u regionu Dunava, po uzoru na zapadnoevropska preduzeća.


UČESNICI PROJEKTA DO DANAS


 

O PRETHORDNIM AKTIVNOSTIMA


 

Radionica je prvenstveno namenjena vodovodnim i kanalizacionim preduzećima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Bugarske, ali takođe i predstavnicima njihovih udruženja, međunarodnih organizacija i drugih zainteresovanih strana koje mogu ponuditi savet i podršku u vezi sa unapređenjem učinka vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u regionu. Učesnici iz drugih zemalja, pored gore navedeni, su takođe veoma dobrodošli da učestvuju na radionici.

 

Radni jezici će biti lokalni jezici (srpski/hrvatski/bosanski) i engleski jezik.

 

OPIS RADIONICEPOČETNA BENČMARKING RADIONICA predstavlja početak benčmarking vežbe koja će biti sprovedena tokom 2016. godine, tako da je osnovni cilj radionice planiranje i unapređenje rada na benčmarkingu i prikupljanju podataka za prethodnu, 2015. godinu (skraćeno IB2015). Rezultati Benčmarking Izveštaja IB2015 će biti diskutovani tokom ZAVRŠNE BENČMARKING RADIONICE u novembru 2016. godine.

Takođe, shodno produžetku Dunavskog programa za vode na period od 2016.-2018. godine zahvaljujući podršci Austrijske vlade (www.danube-water-program.org), kao i očekivanom nastavku srodnih aktivnosti GIZ ORF MMS i SDC u gotovo identičnom period, a uz podršku vlada Namačke i Švajcarske (https://www.youtube.com/channel/UCa9VEZ7zu-tCj5S8JS2IhUg), očekuje se da će radionica ujedno imati značajan uticaj za planiranje 3-godišnjeg rada na međunarodnom benčmarkingu vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u regionu.

 

DALJE AKIVNOSTI NA PROJEKTU


INTERNACIONALNI BENČMARKING za podatke iz 2015. godine (IB2015):

 

>>>>> (Učešće BEZ kotizacije, uz obaveznu registraciju) <<<<<

POČETNA BENČMARKING RADIONICA 2016

(19.-20. april 2016, Novi Sad);

 

>>>>> (Učešće uz kotizaciju) <<<<<

jul 2016 - Izrada Izveštaja o odstupanjima za preduzeća u projektu;

jul-septembar 2016 - Dorada i dopuna prikupljenih podataka;

oktobar 2016 - Izrada Nacrta izveštaja IB2015 za preduzeća u projektu;

novembar 2016 - ZAVRŠNA BENČMARKING RADIONICA 2016;

decembar 2016 - Izrada Finalnog izveštaja IB2015 za preduzeća u projektu;


LOKACIJA ODRŽAVANJA RADIONICE:


Radionica će se održati u Hotelu Park u Novom Sadu
Adresa: Hotel Park, Novosadskog sajma 35, 21000 Novi Sad, Serbia
Kontakt Hotela Park: www.hotelparkns.come-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli / +381 21 4 88 88 88 /
(okvirni raspon cena smeštaja je između 50-80 evra po noćenju)

Za više informacija pišite na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 
Izveštaj sa Početne benčmarking radionice 2016 PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

Na sledećoj stranici možete pregledati izveštaj sa Početne benčmarking radionice 2016 održena od 18.-20. aprila 2016. godine u Novom Sadu, i preuzeti prezentacije sa skupa:

http://eutopia.teachable.com/courses/ibw2016

 
2014-12-17 - Pokrenut Nacionalni benčmarking u Crnoj Gori PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

Udruženje za unapređenja vodosnabdevanja, tretmana i odvođenja otpadnih voda Crne Gore, takođe poznato i kao Udruženje vodovoda Crne Gore, odlučilo je u novembru 2014. godine da pokrene Nacionalni benčmarking vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Crnoj Gori. Ovi napori zajednički su podržani su od strane Nemačke međunarodne sardanje (GIZ) kroz projekat Regionalne benčmarking inicijative za vodovodna i kanalizaciona preduzeća u Jugoistočnoj Evropi i Dunavskog programa za vode (DWP), u okviru Stuba III – benčmarking.

 

U skladu sa donetom odlukom, 17. decembra 2014. godine Udruženje je u prostorijama preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica organizovalo “Radionicu usmeravanja i obuke” čime je otpočeo praktični deo rada na projektu. Tom prilikom je diskutovan benčmarking metodologija koja će biti korišćena tokom projekta, kao i niz organizacinih pitanja kao što su dinamika projekta, obaveze i odgovornosti svih učesnika projekta i prateće aktivnosti.

 

 

Opširnije...
 
2013-12-13 - Prezentacije projekata IPM: Monitoring II i Benčmarking II PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

 

Dana 13. decembra 2013. godine u sali Doma inženjera „Nikola Tesla“ u Beogradu, Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM) i Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama (UPJN) u saradnji sa partnerima održali su prezentaciju projekata: 

1) „Monitoring i standardizacija (istovrsnih) javnih nabavki u vodoprivredi i formiranje kriterijuma i uspostavljanje baze podatka pozitivnih i negativnih referenci – MONITORING II“
2) „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. – 2012. godine - BENČMARKING II“


 
2014-11-17 - Benčmarking radionica Evropske benčmarking saradnje PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

U periodu između 17.-19. novembra 2014. godine, predstavnici tri Platforme za benčmarking vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u slivu Dunava učestvovali su na godišnjoj radionici Evropske benčmarking saradanje (EBC – European Benchmarking Co-operation).

 

Godišnje radionice EBC se održavaju od 2007. godine i okupljaju značajan broj predstavnika iz ViK preduzeća razvijenih zemalja koja učestvuju u godišnjim benčmarking vežbama u organizaciji EBC. Na godišnjoj benčmarking radionici EBC u 2014. godini učestvovalo preko 100 predstavnika ViK preduzeća iz Zapadne Evrope i drugih krajeva sveta, gde su imali priliku da razmenjuju informacije o učinku svojih preduzeća i da diskutuju o najboljim praksama. Učesnici su bili iz sledećih Evropskih zemalja: Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Norveške, Poljske, Rusije, Španije, Švajcarske, Švedske i Velike Britanije, ali i iz zemalja sa drugih kontinenata: Honduras, Japan, Kenija, Peru, Singapur i Sjedinjene Američke Države.


 

Opširnije...
 
2013-11-01 - Benchmarking II - Regionalna radionica u Kruševcu PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

JKP „Vodovod – Kruševac“ je 01. 11. 2013. godine bio domaćin četvrte trening radionice na kojoj je izvršena prezentacija projekta „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. – 2012. godine - BENCHMARKING II“ u organizaciji Inter-institucionalne profesionalne mreže u sektoru voda Srbije – IPM-a. Radionici su prisustvovali predstavnici iz 11 javno komunalnih preduzeća (preko 40 učesnika) iz Kruševca, Novog Sada, Ćuprije, Svilajnca, Užica, Vranja, Raške, Aleksandrovca, Paraćina, Surdulice, Valjeva i predstavnici IPM-a.

Radionicu je otvorio Direktor JKP „Vodovod – Kruševac“ Milutin Tasić koji je pozdravio učesnike, dao podršku projektu i poželeo uspešan rad. Ispred Gradske uprave grada Kruševca radionici je prisustvovao Branko Dimitrijević Zamenik načelnika gradske uprave.

Cilj projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

 


 
2011-02-02 - Izveštaj o stanju gubitaka vode u vodovodnoj mreži Opštine Vrbas PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

Ovaj prilog snimljen je tokom radionice u opštini Vrbas, na kojoj je prezentovana studija gubitaka vode u vodovodnoj mreži opštine. Na primeru Vrbasa se može videti koliko je značajno uspostaviti bolju saradnju na upravljanju vodama između zaposlenih u komunalnim preduzećima i organima lokalnih samouprava. Bez njihovog zajedničkog delovanja veliki broj izvorišta u Srbiji i dalje će biti izložen neracionalnom načinu eksploatacije.

 

Zahvaljujemo se kolegama sa Televizije Bačka koji su napravili i ustupili nam prilog.

 

 
2011-02-01 - ODRŽANA ELEKTRONSKA SEDNICA UPRAVNOG ODBORA IPM PDF Štampa El. pošta
Prethodna događanja

Druga elektronska sednica Upravnog odbora Inter-istitucionalne profesionalne mreže u sektoru voda Srbije (IPM) je održana 01. februara 2011. godine. Sastanku su prisustvovali: Dragana Gajić, izvršni direktor IPM; Svetlana Karabaš, Snežana Lakić i Slavica Tomić, članovi upravnog odbora IPM, Vladan Malešev, član IPM i Aleksandar Krstić, menedžer projekta GIZ "Jačanje lokalne samouprave".

Slika 1: Prikaz ekrana tokom druge elektronske sednice upravnog odbora IPM

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 3
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije
Ul.13.oktobra br 7
35230 Ćuprija
Srbija

Tel / fax. +381 35 8871083
Mob. +381 69 1229 542

E-mail: office@ipm.org.rs
www.ipm.org.rs

Valid XHTML 1.0 Transitional CSS ist valide!