MATERIJALI BENČMARKING

Baner

MATERIJALI MONITORING

Baner
2015-01-22 - Dogovoreno inicijalno rješenje za uvođenje benčmarkinga u BiH PDF Štampa El. pošta

22. januara u Banja Luci je održana 1. radionica na temu “Mogućnosti uspostave modela/sistema pokazatelja poslovanja vodovodnih preduzeća i određivanja referentnih tačaka (¨benchmarking¨) u Bosni i Hercegovini“. Prema definiciji Međunarodnog udruženja voda (IWA) benchmarking podrazumijeva “alat za poboljšanje poslovanja vodovodnih/komunalnih preduzeća kroz sistematično istraživanje i usvajanje vodećih praksi”.

 

Cilj radionice bio je razmotriti odabrane i razrađene opcije uspostave benchmarking-a u BiH i dogovoriti se o najboljim opcijama za uspostavu kratkoročnog i dugoročnog modela / sistema benchmarkinga u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

Radionica je organizirana u okviru aktivnosti Dunavskog vodnog programa (DVP), a koji ima za cilj postizanje pametnih politika, snažnih javnih vodovodnih preduzeća i održivih usluga u 11 država u slivu rijeke Dunav. DVP implementira IAWD (Međunarodno udruženje vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav) i  Svjetska banka. Podršku radionici je pružio i GIZ Otvoreni Regionalni Fond (ORF MMS).Cilj radionice bio je razmotriti odabrane i razrađene opcije uspostave benchmarking-a u BiH i dogovoriti se o najboljim opcijama za uspostavu kratkoročnog i dugoročnog modela / sistema benchmarkinga u Bosni i Hercegovini.

 

Radionici su prisustvovali predstavnici DVP-a, Svjetske banke, GIZ-a, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Udruženja poslodavaca komunalne privrede FBiH, Udruženja „Vodovodi RS“, te Udruženja „Aquasan mreža u BiH“ koje pruža podršku u provođenju ovog procesa  BiH.

 

Jedan od glavnih zaključaka prve radionice jest da je postignuta saglasnost učesnika sastanka o potrebi što skorijeg početka implementacije aktivnosti benchmarking-a, te da se uvođenje benchmarking-a u BiH u kratkoročnom periodu povjeri  „Aquasan mreži u BiH“ kao jednoj od analiziranih i predloženih opcija. Zajednički stav svih učesnika je da je u međuvremenu potrebno tražiti najoptimalnije rješenja za srednjoročnu, kao i dugoročnu uspostavu u benchmarking-a poslovanja javnih vodovodnih preduzeća u BiH.

 

Predstavnica MVTEO iznijela je stav Ministarstva o potrebi uspostave benchmarking-a na nivou cijele države, te je tim povodom pozvala na organizaciju sastanka i formiranje tzv. Radne grupe koja bi razmatrala i predlagala potrebne naredne korake. Predstavnici međunarodnih institucija koje podržavaju napore na uvođenju benchmarking-a u BiH su na kraju radionice iskazali svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom i istakli da će i u narednom periodu proces uspostave benchmarking-a u BiH imati njihovu podršku, ako proces bude dobro napredovao.

 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije
Ul.13.oktobra br 7
35230 Ćuprija
Srbija

Tel / fax. +381 35 8871083
Mob. +381 69 1229 542

E-mail: office@ipm.org.rs
www.ipm.org.rs

Valid XHTML 1.0 Transitional CSS ist valide!