MATERIJALI BENČMARKING

Baner

MATERIJALI MONITORING

Baner
Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije
2014-12-17 - Pokrenut Nacionalni benčmarking u Crnoj Gori PDF Štampa El. pošta

Udruženje za unapređenja vodosnabdevanja, tretmana i odvođenja otpadnih voda Crne Gore, takođe poznato i kao Udruženje vodovoda Crne Gore, odlučilo je u novembru 2014. godine da pokrene Nacionalni benčmarking vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Crnoj Gori. Ovi napori zajednički su podržani su od strane Nemačke međunarodne sardanje (GIZ) kroz projekat Regionalne benčmarking inicijative za vodovodna i kanalizaciona preduzeća u Jugoistočnoj Evropi i Dunavskog programa za vode (DWP), u okviru Stuba III – benčmarking.

 

U skladu sa donetom odlukom, 17. decembra 2014. godine Udruženje je u prostorijama preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica organizovalo “Radionicu usmeravanja i obuke” čime je otpočeo praktični deo rada na projektu. Tom prilikom je diskutovan benčmarking metodologija koja će biti korišćena tokom projekta, kao i niz organizacinih pitanja kao što su dinamika projekta, obaveze i odgovornosti svih učesnika projekta i prateće aktivnosti.

 

 

Opširnije...
 
2014-11-17 - Benčmarking radionica Evropske benčmarking saradnje PDF Štampa El. pošta

U periodu između 17.-19. novembra 2014. godine, predstavnici tri Platforme za benčmarking vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u slivu Dunava učestvovali su na godišnjoj radionici Evropske benčmarking saradanje (EBC – European Benchmarking Co-operation).

 

Godišnje radionice EBC se održavaju od 2007. godine i okupljaju značajan broj predstavnika iz ViK preduzeća razvijenih zemalja koja učestvuju u godišnjim benčmarking vežbama u organizaciji EBC. Na godišnjoj benčmarking radionici EBC u 2014. godini učestvovalo preko 100 predstavnika ViK preduzeća iz Zapadne Evrope i drugih krajeva sveta, gde su imali priliku da razmenjuju informacije o učinku svojih preduzeća i da diskutuju o najboljim praksama. Učesnici su bili iz sledećih Evropskih zemalja: Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Norveške, Poljske, Rusije, Španije, Švajcarske, Švedske i Velike Britanije, ali i iz zemalja sa drugih kontinenata: Honduras, Japan, Kenija, Peru, Singapur i Sjedinjene Američke Države.


 

Opširnije...
 
2013-12-13 - Prezentacije projekata IPM: Monitoring II i Benčmarking II PDF Štampa El. pošta

 

Dana 13. decembra 2013. godine u sali Doma inženjera „Nikola Tesla“ u Beogradu, Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM) i Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama (UPJN) u saradnji sa partnerima održali su prezentaciju projekata: 

1) „Monitoring i standardizacija (istovrsnih) javnih nabavki u vodoprivredi i formiranje kriterijuma i uspostavljanje baze podatka pozitivnih i negativnih referenci – MONITORING II“
2) „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. – 2012. godine - BENČMARKING II“


 
2013-11-01 - Benchmarking II - Regionalna radionica u Kruševcu PDF Štampa El. pošta

JKP „Vodovod – Kruševac“ je 01. 11. 2013. godine bio domaćin četvrte trening radionice na kojoj je izvršena prezentacija projekta „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. – 2012. godine - BENCHMARKING II“ u organizaciji Inter-institucionalne profesionalne mreže u sektoru voda Srbije – IPM-a. Radionici su prisustvovali predstavnici iz 11 javno komunalnih preduzeća (preko 40 učesnika) iz Kruševca, Novog Sada, Ćuprije, Svilajnca, Užica, Vranja, Raške, Aleksandrovca, Paraćina, Surdulice, Valjeva i predstavnici IPM-a.

Radionicu je otvorio Direktor JKP „Vodovod – Kruševac“ Milutin Tasić koji je pozdravio učesnike, dao podršku projektu i poželeo uspešan rad. Ispred Gradske uprave grada Kruševca radionici je prisustvovao Branko Dimitrijević Zamenik načelnika gradske uprave.

Cilj projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

 


 
2013-10-11 - Održana regionalna radionica na projektu Benčmarking II u Subotici PDF Štampa El. pošta

Vest je preuzeta sa adrese: http://www.subotica.info/2013/10/11/projekat-bencmarking-ii

Projekat Benčmarking II

Petak, 11.10.2013 - 20:22 -- nikola.tumbas

Danas je u Medija centru u Gradskoj kući održana regionalna prezentacija projekta „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period od 2008. - 2012. godine“ – projekat Benčmarking II

 

Ako postoji problematika koja ujedinjuje preduzeća iz sektora vodovoda i kanalizacije širom sveta, bez obzira na okolnosti, to je onda izazov kako unaprediti performanse poslovanja, odnosno učinak preduzeća. Pojava benčmarkinga kao alata i okvira za suočavanje sa ovim izazovom je stoga značajno za sve one koji su odgovorni za isporuku usluge vodovoda i kanalizacije. Ovo čini benčmarking relevantnim za sama preduzeća, ali i za sve one koji su zaduženi za upravljanje ovim sektorom u državi, kao i za nezavisna regulatorna tela koja nadgledaju aktivnosti preduzeća. Usled nepostojanja regulatornog tela u Srbiji i usled velikih izazova pred kojima se trenutno nalaze državni organi, profesionalci iz komunalnih preduzeći i lokalnih samouprava su se udružili u mrežu kako bi podržali napore koji se ulažu na polju unapređenja rada sektora.

 

Projekat pod nazivom: „Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti (benčmarking) komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period od 2008.-2012. godine“, realizuje se u periodu od aprila do decembra 2013. godine. Projekat sprovodo Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM), uz podršku Svetske banke i uz učešće Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kao zainteresovane strane. U projektu učestvuje 30 javno-komunalnih preduzeća iz cele Srbije. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, kao ministarstvo nadležno za komunalne delatnosti.

 

Navedeni projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje je IPM sprovodila tokom 2012. godine. Cilj prošlogodišnjeg projekta bio je da se kroz saradnju profesionalaca iz javnih komunalnih preduzeća koja upravljaju komunalnim vodama, izvrši ocena mogućnosti uspostavljanja sistema praćenja i upoređivanja učinka preduzeća u oblasti vodosnabdevanja i kanalizacije, tzv. sistema benčmarkinga. Projekat je bio sproveden u 15 komunalnih preduzeća.

 

Cilj ovogodišnjeg projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

 

Konkretna korist za svako preduzeće koje učestvuje u ovogodišnjem projektu biće sopstvena ocena kvaliteta podataka sa predlogom mera za njihovo poboljšanje (time i poboljšanje pokazatelja učinka), kao i osposobljavanje predstavnika preduzeća za ocenjivanje kvaliteta podataka. Za zainteresovana preduzeća je na raspolaganju i eksterna ocena kvaliteta podataka koja podrazumeva detaljniju razmenu znanja o najboljim praksama sa kolegama iz drugih preduzeća, eksternu ocenu podataka i analizu rada preduzeća od strane IPM, obuhvatnije preporuke za poboljšanjem, kao i sertifikaciju i dalju podršku zaposlenih i preduzeća za potrebe sistematske razmene znanja sa kolegama iz zemlje i inostranstva.

 

Konačno, uredno vođeni podaci o pokazateljima učinka predstavljaju preduslov uspešne saradnje preduzeća sa donatorima, razvojnim i komercijalnim bankama, međunarodnim organizacijama, nadležnim institucijama, organizacijama civilnog društva i javnošću.

 

Video prilog: Preuzet sa stranice - http://www.rtvcity.com/dru%C5%A1tvo/item/2489-ben%C4%8Dmarking-jasna-slika-u-sektoru-voda.html

 

 

Slike -

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 9
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije
Ul.13.oktobra br 7
35230 Ćuprija
Srbija

Tel / fax. +381 35 8871083
Mob. +381 69 1229 542

E-mail: office@ipm.org.rs
www.ipm.org.rs

Valid XHTML 1.0 Transitional CSS ist valide!